Gulasz wołowy z węgierską nutą – pyszny i prosty

Zapraszam na gulasz wołowy po węgiersku. Pyszny i łatwy w wykonaniu. Danie dla  osób ceniących delikatną i kruchą wołowinę. Nie trzeba być kulinarnym wirtuozem, aby przygotować to pyszne danie. Cały sekret tkwi w czasie duszenia mięsa.

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości wołowiny,
  • olej do smażenia,
  • 30 g mąki,
  • 3 duże poszatkowane  cebule,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • odrobina soli i cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Następnie rumienimy je na patelni z rozgrzaną oliwą.
  2. Podpieczoną wołowinę umieszczamy w dużym rondlu i zalewamy wodą (woda powinna nakryć mięso).
  3. Cebulę dusimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, po czym dodajemy ją do rondla z wołowiną i przyprawiamy cukrem (to znacząco skraca czas gotowania). Po godzinie dodajemy sol i dusimy jeszcze przez godzine lub dwie (do uzyskania miękkości). W tym czasie kontrolujemy ilość wody w garnku i w razie potrzeby uzupełniamy ją.
  4. Na patelni rozgrzewamy około 20 g oliwy, dodajemy koncentrat pomidorowy  oraz paprykę – całość zasmażamy przez około minutę. Po czym rozrzedzamy sos odrobiną wody. Zawartość patelni wlewamy do naszego gulaszu i dusimy przez kilka minut.

Gęstość gulaszu zależy od naszych upodobań. Zawsze możemy go rozrzedzić wodą lub zagęścić mąką (do kubka wsypujemy kilka łyżek mąki, po czym dolewamy sos gulaszowy. Całość mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, przypominającej ciasto naleśnikowe. Wlewamy naszą miksturę do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy).

Gulasz doskonale smakuje podany z lanymi kluskami, ziemniakami, czy ryżem. Ewentualną surówkę z warzyw podajemy oddzielnie. Bardzo cenię tę potrawę za jej smak i łatwość wykonania. Polecam wszystkim:)

Gulasz wołowy
Gulasz wołowy

Smacznego!

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).

(Odwiedzono 1 891 razy, 1 wizyt dzisiaj)

17 Replies to “Gulasz wołowy z węgierską nutą – pyszny i prosty”

  1. nie zawsze mam tyle czasu. Ale wystarczy dodać do gotowanego sosu odrobinę cukru. Mięso dużo szybciej robi się miękkie i kruche.

  2. Duszona wołowina pod każdą postacią jest świetna, tylko nie soli się jej przed smażeniem , twardnieje wtedy i trzebą ją dłużej dusić. Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych rozkoszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *