Gryczane Brownie – murzynek, który Cię uwiedzie!

Witam, dziś zapraszam na pyszne gryczane brownie, ciasto, które łamie smaki i zachwyca wyrafinowaniem. Tort jest zmysłowo czekoladowy, zachwyca gryczaną nutą, która ulega kwaskowatości żurawiny. A wisienką na torcie są… słone orzechy. Brzmi ekstremalnie? I słusznie, bo to ciasto jest bezczelnie pyszne! Piekłam w życiu wiele murzynków, ale ten jest najprostszy i najsmaczniejszy. Koniecznie spróbuj!

Gryczane Brownie
Gryczane Brownie

Składniki (ciasto):
·    180 g ugotowanej kaszy gryczanej,
·    150 g gorzkiej czekolady 72%,
·    150 g masła,
·    5 jajek,
·    180 g cukru,
·    1 opakowanie cukru waniliowego,
·    120 g mąki pszennej,
·    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
·    50 g suszonych żurawin,
·    25g grubo siekanych orzechów ziemnych solonych,
·    150 g konfitury z żurawiny

Składniki (polewa):
·    50 g gorzkiej czekolady 72%,
·    4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%,
·    2 czubate łyżki cukru pudru,
·    do ozdoby 25g grubo siekanych orzechów ziemnych solonych

Przygotowanie:
1.    Kaszę wraz z żurawiną mielimy na gładką masę blenderem.
2.    W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy nieustannie mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
3.    Jajka ubijamy z cukrami, aż do uzyskania puszystej masy. Im lepiej ubite jajka, tym lepiej napowietrzone ciasto, co pozwoli mu lepiej wyrosnąć. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy masę czekoladową, a następnie gryczaną. Do ciasta powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec masę wzbogacamy orzechami.
4.    Ciasto przelewamy do tortownicy (Ø 21 cm) uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Tort pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C– do uzyskania „suchego patyczka”. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
5.    Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnku rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem, po czym dodajemy śmietanę oraz cukier. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
6.    Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Dolną połowę smarujemy konfiturą żurawinową. Na warstwę konfitury nakładamy górną połowę ciasta. Wierzch tortu dekorujemy czekoladową polewą i posypujemy orzechami.

Jeśli macie w lodówce nadmiar kaszy gryczanej, to poza dodaniem jej do obiadu proponuję wykonanie ciasta. Zapewniam, że to słuszny wybór, który zaowocuje zachwytami nad Waszą zaradnością, gospodarnością oraz talentami kulinarnymi:)!

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 1 716 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Gryczane Brownie – murzynek, który Cię uwiedzie!”

  1. Witam,
    też piekłam to ciasto z przepis Pawła Małeckiego i jest pyszne. To chyba jedyne ciasto, kiedy po max dwóch kawałkach nie można zjeść więcej, bo jest mocno sycące. Jest pyszne, mocno czekoladowe i gryczane. Pyszne:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *