Ty wegetariański pulpecie! …czyli falafele prosto z piekarnika ;)

Dzień dobry 😀 ,

dziś przygotowałam dla Ciebie falafele – czyli pulpety z ciecierzycy 🙂 .

Bardzo smaczne i sycące wegetariańskie danie, bogate w białko. W dodatku proste w wykonaniu i długo zachowujące świeżość.

Świetnie się sprawdzają się nie tylko jako danie obiadowe, ale też na śniadanie lub na kolację.

Falafele to przysmak bliskowschodni, ale pozwoliłam sobie nadać im lekko słowiańską nutkę. Często jest traktowane jako szybka przekąska i świetnie konkuruje z kebabem… 😉

W trosce o Twoje zdrowie pulpety upiekłam w piekarniku. Dzięki temu są smaczniejsze i szybsze w wykonaniu.

 

Składniki (na około 11 falafelii):

  • 2 szkl. suchej cieciorki,
  • 2 jajka,
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • ½ posiekanej cebuli,
  • 4 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • Łyżeczka cynamonu,
  • Łyżeczka słodkiej papryki,
  • Łyżeczka imbiru,
  • Łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego,
  • Łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczka soli i pieprzu,
  • olej kokosowy

 

Przygotowanie:

    1. Ciecierzycę zalej wodą, tak aby była całkowicie zanurzona i pozostaw ją na noc.
    2. Następnego dnia przepuść przez maszynkę do mięsa cieciorkę i pomidory.
    3. Cebulę zeszklij na oleju kokosowym.
    4. Połącz ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich pulpety.
    5. Piecz je na papierze do pieczenia w 180˚C przez 15 minut, a następnie odwróć je na drugą stronę i po 15 minutach zakończ pieczenie.

 

Jeśli nie masz maszynki do mięsa, to ciecierzycę możesz niezbyt dokładnie zblendować.

Moim jednak zdaniem falafele są smaczniejsze, gdy cieciorkę zmielimy maszynką do mięsa.

Falafele doskonale smakują z warzywami, surowymi bądź duszonymi.

Bardzo dobrze komponują się z grillowaną papryką, bakłażanem, pomidorem i cebulką.

Powyższe warzywa możesz również poddusić na maśle klarowanym/oleju kokosowym i przyprawić ziołami prowansalskimi.

Pulpety z ciecierzycy dobrze też się czują w towarzystwie brokułu lub surówek.

 

Polecam podawać je z sosem pomidorowym, keczupem lub bardziej tradycyjnie z sosem z pasty tahini (pasta tahini z odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek).

 

Tak przygotowane pulpety z ciecierzycy można zjadać na śniadanie, obiad i kolację.

Można zrobić ich więcej i przez kilka dni przechowywać w lodówce.

 

Znasz falafele w takim wydaniu?

Daj znać, z czym je zwykle jadasz.

Smacznego dnia życzę!

 

Ps. Zobacz też:

Klopsy z soczewicy

 

Pulpety ugotowane w sobie własnym

 

Potrawka z ciecierzycy z kuraczakiem i pomidorami

 

(Odwiedzono 1 665 razy, 1 wizyt dzisiaj)

34 Replies to “Ty wegetariański pulpecie! …czyli falafele prosto z piekarnika ;)”

    1. Ja też całe wiki słysząłam o falafelach, często je widywałam, aż nadszefłten czas, gdy sama je zrobiam. Nim wrzuciłam przepis troche ekserymentowałam z nimi, chciałam się podzelić z Wami najlepszą wersją tego specjału jaką znam 🙂

    1. Z fasoli jeszcze nie robiłam – to wyzwanie dla mnie;)
      Ja nie jestem wege, ale nie widzę przeszkód w łączeniu kuchni mięsożernej z roślinną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *