Ekspresowe klopsy z soczewicy

Uwielbiam mięso, ale czasem mam ochotę na coś lżejszego, wtedy stawiam na klopsy z soczewicy. Są pyszne, bardzo syte i szczerze, to w smaku przypominają mi mięso.

Bywa również, że muszę zrobić obiad na już, wówczas ratuje mnie soczewica.

Poniżej przepis na obiad szybki i zdrowy:)

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 średniej wielkości cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • kaszka kuskus lub potłuczone płatki kukurydziane (panierka),
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie rumienimy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem rozgniecionego czosnku.

W dużej misce mieszamy ugotowaną i odcedzoną wcześniej soczewicę z cebulką i czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki – całość mieszamy. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w surowej kaszy kuskus lub potłuczonych płatkach kukurydzianych. Gotowy pulpet smażymy na zloty kolor.

Danie proponuję podawać z kaszą pęczak z warzywami.

Klopsy z soczewicy
Klopsy z soczewicy

Smacznego:)

(Odwiedzono 984 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *