Domowy krem a’la nutella – pyszny i zdrowy:)

Dziś zapraszam na pyszny krem a’la nutella. Może stanowić samodzielny deser lub pełnić rolę kremu do ciast i ciasteczek. Moja czekoladowa przekąska ma jeszcze jedno zbawienne zastosowanie – gdy mam chwile słabości smaruję nią kromkę chleba i bez wyrzutów sumienia zajadam się nią 😀 . Deser jest idealną propozycją dla łasuchów oraz osób dbających o linię. Weganie i wegetarianie również powinni być usatysfakcjonowani:)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (najlepiej 72%),
  • 2 duże banany – obrane i rozdrobnione widelcem,
  • 2 małe awokado, również obrane ze skórki i rozdrobnione widelcem,
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego,
  • 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
  • garść wiórków kokosowych,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miseczkę z czekoladą kładziemy na garnku z gorącą wodą. Całość delikatnie podgrzewamy nie zapominając o częstym mieszaniu czekolady).
  2. Gotową czekoladę łączymy z pozostałymi składnikami. Całość miksujemy w celu uzyskania gładkiej masy.
  3. Powstały krem przelewamy do salaterek lub słoiczka i pozostawiamy w lodówce do zespolenia się składników.

krem a’la nutella  jest ekstremalnie czekoladowy i bardzo pożywany. Świetnie sprawdza się, jako krem do ciast. Możemy go również podawać, jako samodzielny deser, ale wówczas sugeruję małe porcje, ponieważ jest bardzo sycący. Krem jest świetną bazą do eksperymentowania, można go wzbogacić owocami nasączonymi rumem lub orzechami. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia:)

I na koniec ważna uwaga – krem można przechowywać przez tydzień w lodówce.

krem a'la nutella
krem a’la nutella

Życzę smacznego:)!

(Odwiedzono 1 803 razy, 1 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Domowy krem a’la nutella – pyszny i zdrowy:)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *