Domowe mleko kokosowe – pyszne, że aż wióry lecą!

Domowe mleko koksowe jest doskonałe, trwałe i łatwe w przygotowaniu. Jego aromat wypełnia cały dom i zdecydowanie uzależnia;). Szklaneczka ciepłego mleka kokosowego idealnie pasuje do domowych ciasteczek. A co jest potrzebne do przygotowania roślinnego mleka? Tylko 2 składniki: wiórki koksowe i woda. Reszty dowiesz się z przepisu!

 

Mleko z wiórków kokosowych świetnie się sprawdzi do zabielania zup, do deserów, koktajli,  naleśników, czy sosów.  Takie mleko to ratunek dla osób z nietolerancją laktozy lub na diecie.

 

 


 Domowe mleko kokosowe –  przepis:

 

Składniki:mleko z wiórków kokosowych

  • 2 szkl. wiórków kokosowych,
  • 4 szkl, ziemnej przegotowanej wody

 

Przygotowanie:

 

1.W garnku umieść 2 szklanki wiórków kokosowych i 2 szklanki wody. Całość zagotuj pamiętając o częstym mieszaniu. Po czym odstaw do wystygnięcia. Letnią masę zblenduj.

2. Na gęstym sicie umieść gazę i małymi partiami przekładaj na nią koksową masę. Całość zdecydowanie lecz delikatnie wyciśnij.

3. Pozostałe wytłoczki z kokosa, ponownie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody.

4. Całość podgrzewaj i mieszaj, a gdy się zagotuje zdejmij z gazu.

5. I analogicznie, jak za pierwszym razem, poczekaj, aż napój ostygnie (wystarczy temperatura, która pozwala włożyć rękę do masy) i całość zblenduj. Wytłoczki znów wyciśnij przez gazę.

6. Powstałe mleko przefiltruj za pomocą gazy i gęstego sita, a na koniec zagotuj.

7. Wystudzone mleko kokosowe przelej do czystych i co ważne suchych słoików, lub jak u mnie butelek z szeroką szyjką.

 

Tak przyrządzone mleko możemy trzymać w lodówce do 7 dni.

 


 

 Domowe mleko kokosowe –  rady:

Konsystencja – mleko kokosowe zaraz po przygotowaniu wygląda jak krowie, jednak po chwili rozwarstwi się. Jest to naturalne zjawisko. Tłuszcz zbierze się na górze i powstanie śmietanka kokosowa. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką i płyn znów uzyska jednolitą strukturę.

Mleko kokosowe - rozwarstwione
Mleko kokosowe – śmietannka kokosowa na górze

 

 

Oszczędność – dwie paczki wiórków kokosowych (bez siarczanów) są zdecydowanie tańsze od gotowych napoi roślinnych. Nie dość, że oszczędzasz, to jeszcze korzystasz na smaku

Pozostałość po produkcji mleka kokosowego
Wytłoczki kokosowe

Mąka kokosowa Zero Waste – wytłoczki pozostałe po produkcji mleka kokosowego rozłóż na suchej blaszce i odstaw do wyschnięcia na kilka dni. W tym poście [KLIK] podaję dokładny przepis na mąkę kokosową.

 

 

Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione mleka roślinne? Koniecznie napiszcie odpowiedź w komentarzu 🙂

 

 

Przepisy z zastosowaniem mleka kokosowego: 

 

Najlepsze muffinki z bananów – bardzo szybkie i bez miksera
Budyń jaglany – czekoladowy i kuszący
Wegańskie ciasto z kruszonką i owocami I bez jajek, masła i mleka. Wygląda i smakuje, jak “normalne” ciasto 😉
Wytrawny keks z warzywami – przystawka idealna, świetne drugie śniadanie
Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem 😉
Krem z brokułów – zielony, aromatyczny i chrupiący 😀


A jeśli Ci mało…

To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 3 301 razy, 1 wizyt dzisiaj)

14 Replies to “Domowe mleko kokosowe – pyszne, że aż wióry lecą!”

  1. Czasami kupuję mleczko kokosowe, dodaję go do kremowych zup i curry. Nie sądziłam, że tak łatwo można zrobić je w domu! Muszę wypróbować przepis, akurat mam paczkę wiórek : ) Mleczko (nie rozwarstwione) bardzo apetycznie wygląda i jestem ciekawa, czy będzie podobne do tego ze sklepu. W każdym razie dzięki za ten przepis i cenne informacje. Nie wiedziałam, że mleko krowie jest niewskazane przy przeziębieniu. Widać na blogach kulinarnych można nauczyć się nie tylko gotowania : ) Pozdrawiam

    1. Mój lekarz mnie uświadomił, że na czas kataru lepiej odstawić melko krowie i ogólnie nabiał.

      Jak widać gotowanie może być bardzo pouczające;)

      Życzę pysznego-własnego mleka kokosowego:)

  2. No proszę, a jak tylko zachoruje to każdy mi wciska mleko krowie i na nic się zdają moje tłumaczenia, że nie toleruję białka mleka krowiego. Dziękuję Ci noże teraz z dwoma argumentami dadzą mi spokój 😉 przepis na mleczko kokosowe również dodaję do zakładek. Jeszcze do niego wrócę! Pozdrawiam

    1. Nas lekarz pouczył o śłuzogennych właściwości mleka.
      Wiem, że teorii na temat mleka krowiego jest wiele (“Pij mleko będziesz Wielki”/ “Pij mleko będziesz kaleką”).

      Ale moim zdaniem trzeba słuchać własnego organizmu.
      Nie należy sugerować się modami, tylko własnym zdrowiem i smakiem:)

      Życzę smacznego mlekczka kokosowego:)

    1. Proste, proste – tylko chęci trzeba 😉
      Zachęcam, bo własnoręcznie wykonane jest lepsze od kupnego i zdecydowanie tańsze 🙂

  3. Takie mleko nada się do dań? ( Często używam tego kupnego do np curry). To kupne jest zazwyczaj bardzo gęste, więc moje pytanie- do dań używać mleka, czy wytraconej śmietanki? Pozdrawiam, przepis super!

    1. Tak przygotowane mleko w konsystencji i smaku bliższe jest roślinnemu mleku w kartoniku. Jest płynne, na górze robi się śmietanka kokosowa, ale jest bardziej twarda w porównaniu z tą z puszki. Gdy energicznie potrząśnie się słoikiem/butelką w której trzyma się mleko z wiórków kokosowych, to śmietanka częściowo wymiesza się z płynną częścią. Po podgrzaniu również śmietanka rozpuszcza się. Do dań używam mleka wymieszanego ze śmietanką lub samej śmietanki – jak mi wygodniej i co akurat mam pod ręką. Mam nadzieję, że rozwiałam Pani wątpliwości 🙂 Pozdrawiam smacznie Anna Lena ze Zjem-Cie.pl 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *