Słodkie pieguski – bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Lubicie piegusuki? Gdy chodziłam do szkoły, to się nimi zajadałam. Najbardziej smakowały mi te z kawałkami czekolady i orzechami. Dlatego postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję – ciastka z ciecierzycy. Serwuje je z ogromnymi kawałkami czekolady i masłem orzechowym. Robi się je w 5 minut i kwadrans czeka  na upieczenie. Mają cudowny orzechowy aromat, który wzbogaciłam nutką pomarańczy. Ciastka z ciecierzycy, to fajna propozcyja na drugie śniadnie, podwieczorek czy słodki grzeszek…

 

Składniki na ok 12 szt.:

  • 1 puszka odsączonej cieciorki (z zalewy możesz zrobić biszkopt),
  • 1/4 szkl. mąki owsianej,
  • pół szklanki masła orzechowego, ja lubię z kawałkami orzechów,
  • pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki stevii lub cukru pudru,
  • łyżka olejku pomarańczowego lub otartej skórki z pomaraczy,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

Ciecierzyce blendujemy na gładko.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza czekoladą.

Zagniatami ciasto, a na koniec dodajemy kawałki czekolady i formujemy ciastka.

Kładziemy je na papier do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

 

I gotowe, prawda, że łatwe?

Ciastka z ciecierzycy są bez jajek, białego curku i mąki, więc cudownie sprawdzają się jako słodki zamiennik tradycyjnych słodkości.

Myślę, że weganie nimi nie pogardzą 😉

Jeśli unikacie glutenu, to wystarczy, że zmielicie bezglutenowe płatki owsiane na mąke i dodacie ją do ciasta. Można też zamienić mąkę owsianą na ryżową.

Zamiast ciecierzycy w puszce możecie użyć gotowanej cieciorki, wtedy wystarczy 1 i 1/2 szklanki. Pamiętajcie, żeby nie wylewać wody po gotowaniu ciecierzycy, bo można z niej zrobić np. biszkopt.

Mój mąż, który nie przepada za słodyczami i wielbi wszelkie klasyczne dania, te ciasteczka dosłownie pochłania… Do tego szklaneczka ciepłego mleka, i już się robi przyjemniej na duszy 😉

 

Życzę smacznego, a jeśli przygotujesz którąś z moich potraw, to bezczelnie pochwal się nią na Fan Page bloga na Facebooku.

Smacznego dnia!

Anna Lena

 

Ps.

A jeśli macie więcej ciecierzycy i szukacie pomysłu na nią, to zerknijcie niżej.

 

Potrawka – ciecierzycą z kurczakiem w pomidorach

 

 

 

 

 

 

 

Hummus

 

 

 

 

 

 

Pasta kanapkowa

 

 

 

 

 

 

 

Biszkopt

 

 

 

 

 

 

 

 

Falafele

 

 

(Odwiedzono 9 403 razy, 1 wizyt dzisiaj)

36 Replies to “Słodkie pieguski – bezglutenowe ciastka z ciecierzycy”

  1. Wstyd się przyznać, ale nie jadłam nigdy ciecierzycy. Zawsze wychodziłam z założenia, że jej nie lubię, bo tak po prostu. Na szczęście od jakiegoś czasu odczuwam ciągłą potrzebę wprowadzania nowych smaków do mojego menu jest więc szansa, że wypróbuję i ciecierzycę, a Twój przepis brzmi kusząco.

    1. Z ciecierzycy mozna zrobic hummus, rozne pasty do chleba, dodac do zupy, salatki, zrobic ciasto. W poniedzialek bedzie przepus na mięsną potrawke ciecierzyca. Mysle, ze cieciorka jest godna uwagi lub chociaz skosztowania ?

  2. Oooo tak, pieguski to było coś ♥ Sto lat nie jadłam. Ciecierzycę do tej pory serwowałam tylko w wersji obiadowej, ale te ciasteczka wyglądają tak apetycznie, że chyba spróbuję je odtworzyć!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *