Ciasteczka kokosowe – dziecinnie prosty przepis Karoliny

Ciasteczka kokosowe podane z szklanką mleka, to dla mnie esencja dzieciństwa.

Są idealne na słodki podwieczorek. Zauroczą Was prostotą wykonania oraz smakiem.

Zapraszam do ich wykonania, najlepiej w większym gronie;)

Składniki (na 4 blachy):

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej),

    Ciasteczka kokosowe
    Ciasteczka kokosowe
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
  • 2 cukry waniliowe

Przygotowanie:

  1. Umieść na stolnicy masło, cukry, proszek do pieczenia wraz z sodą – całość zagnieć, aby dobrze się połączyło.
  2. Następnie dodaj mąkę oraz wiórki kokosowe i ponownie zagnieć ciasto. Dobrze wyrobione powinno być zwarte oraz tłuste.
  3. Ulep z ciasta dwa jednakowej wielkości wałki – umieść je na tacce lub talerzu i pozostaw na 30 minut w lodówce.
  4. Schłodzone ciasto pokrój na krążki o grubości 1/2 centymetra.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie umieść na nim ciasteczka.
  6. Całość piecz na złoty kolor około 12 min w  temperaturze 180ºC w piekarniku z termoobiegiem. Kontroluj proszę czas pieczenia, zarumienione ciasteczka wyjmij z piekarnika.  Spieczone, ciemne ciastka nie zachwycą smakiem.

Ten prosty przepis na ciasteczka kokosowe poznałam, dzięki Karolinie, z którą wczoraj wieczorem je piekłam. Polecam wszystkim!

Smacznego:)

 

(Odwiedzono 281 razy, 1 wizyt dzisiaj)

4 Replies to “Ciasteczka kokosowe – dziecinnie prosty przepis Karoliny”

  1. W przepisie jest “cukry, proszek do pieczenia wraz z sodą – zagnieć, następnie dodaj mąkę oraz wiórki kokosowe i ponownie zagnieć ciasto”. Jak te wszystkie sypkie składniki mogą się ze sobą połączyć?

    1. Dziękuję za tę uwagę – dzięki niej poprawiłam już opis wykonania. Naturalnie masło należy połączyć ze sypkimi składnikami: cukry, proszek do pieczenia plus soda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *