Biszkopt z dripem, kremem i owocami – to propozycja prostego, ale i bardzo eleganckiego tortu. Chciałam Wam w ten sposób podziękować za czas spędzony ze mną na starym blogu. Teraz przeniosłam się “na swoje”. Zabrałam ze sobą wszystkie przepisy i urządziłam się tu na nowo.
Mam nadzieję, że będzie nam tutaj dobrze :-). Oczywiście liczę, że biszkopt z dripem zagości w Twoim domu, zwłaszcza, że idą święta, a taki tort zrobi na Twoich gościach wrażenie
Krem: 100 g mascarpone, 150g śmietany 30%, 1 cukier waniliowy
Obłożenie: 1 słoiczek frużeliny (przepis znajdziesz tu) lub dżemu z owocami, ulubione świeże owoce
Drip/Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany 30%, 50g gorzkiej połamanej czekolady
Przygotowanie:
I. Biszkopt:
Białka ubij na sztywno. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj do nich po łyżce cukier. Gdy cukier już się rozpuści pojedynczo dodawaj żółtka – miksuj do uzyskania jednolitego koloru. W 2-3 partiach dodaj mąki i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj ciasto używając szpatułki. Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 160 St.C. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je (dnem do dołu) z wysokości ok 40 – 60 cm. Dzięki temu biszkopt Ci nie opadnie i już wiesz skąd jego nazwa.
II. Krem:
Wszystkie składniki kremu miksuj równocześnie w wysokim naczyniu (uważaj, bo chlapie) do uzyskania pożądanej konsystencji.
III. Drip:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietaną – często mieszając.
IV. Składanie tortu:
Wystudzony biszkopt pokrój na 3 blaty. Przełóż je kremem śmietankowym i frużeliną. Na koniec rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i bokach ciasta. Całość wyrównaj szpatułką. Włóż na 10 minut ciasto do zamrażalnika, aby się dobrze schłodziło (dzięki temu wyjdą czekoladowe zacieki). Następnie polej je wystudzonym, ale jeszcze płynnym dripem. Na koniec ciasto ozdób ulubionymi owocami lub słodyczami.
Biszkopt z dripem – rady:
Ja ciasto piekłam w specjalnej obręczy/rancie do biszkoptów – jest ona wysoka. Jeśli Twoja tortownica jest niska, to sugeruję podzielić składniki biszkoptu na pół i upiec oddzielnie 2 mniejsze biszkopty. Lub z papieru do pieczenia można zrobić domowy rant. Spiąć go zszywaczem i włożyć do formy i w takiej konstrukcji śmiało można upiec biszkopt (nim kupiłam rant, właśnie tak piekłam wysokie biszkopty).
Jak widzisz biszkopt z dripem to łatwa sprawa. Liczę, że przepis przypadnie Ci do gustu.
Koniecznie daj znać, jak Ci smakowało ciasto i jak je ozdobiłeś, bo tu możliwości jest wiele 🙂
Takie proste przepisy są zawsze najlepsze i najsmaczniejsze. Biszkopt + krem + owoce = przepis bez pudła Super sprawa, na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym skosztowała tego zrobionego przez ciebie! 😀
Dokładnie, połączenie biszkoptu z kremem i owocoami, to zawsze dobrze rozwiązanie. Bardzo mi miło, liczę, że pozostałe przepisy też przypadną do gustu 🙂
Bo w prostocie tkwi siła. Na początek sugeruję podzielić składniki biszkoptu na 2 porcje. 1 sztukę można piec 16 min, a jeśli 2 się równocześnie upiecze, to trochę dłużej – będzie widać po kolorze biszkoptu, że jest gotów 🙂
Na pocztek sam biszkopt przelozony dżemem bedzie super 😀 Później, gdy kulinarna pewność siebie i umiejetnosci wzronsna mozna dodac do calosci krem. Wazne, zeby probowac 😀
Jestem wyjątkowym wypiekowym beztalenciem, ale ten tort wygląda obłędnie, więc przepis zapisuję. Może ten biszkopt będzie chciał ze mną współpracować. 🙂
Dzień dobry, Czy aby proporcje składników na tort są w porządku? Piekę już 45 minut w 160 stopniach i wciąż płynne ciasto. Ładnie wyrosło ale patyczek mokry….
Witam, tak proporcje są prawidłowe. Na jedno jajko przypada 25 g mąki pszennej i 10 g mąki ziemniaczanej. Myślę, że to kwestia Pani piekarnika, że ciasto jeszcze nie jest gotowe. Ewentualnie proszę podkręcić temperaturę do 180C. Proszę dać znać, jak zakończyło się pieczenie. Pozdrawiam smacznie
Jak tylko u mnie przestanie padać, lecę do sklepu po produkty bo takiego smaka mi zrobiłaś. 🙂
Cieszę się, zapowiada się nocne pieczenie? 🙂
Oj ale mi smaka narobiłas 🙂 Będę musiała przetestować ten przepis 🙂
Cudnie, zatem życzę smacznego! 🙂
Wygląda to tak niesamowicie, że aż byłoby mi szkoda go pokroić 🙂
Przyznam, że mi też było żal kroić ten tort… Ale po pierwszym kęsie zapomniałam o tym uczuciu 😉
Takie proste przepisy są zawsze najlepsze i najsmaczniejsze. Biszkopt + krem + owoce = przepis bez pudła Super sprawa, na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym skosztowała tego zrobionego przez ciebie! 😀
Dokładnie, połączenie biszkoptu z kremem i owocoami, to zawsze dobrze rozwiązanie.
Bardzo mi miło, liczę, że pozostałe przepisy też przypadną do gustu 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Hmmm, wyglada smakowicie! Jak dla mnie, to najlepszym połączeniem jest słodycz ciasta i wyrazisty smak owoców. Mniam 🙂
Czyli wszystkie wytyczne spełnione 🙂
Aż ocieka słodkością, widząc go na żywo zapewne nie można się powstrzymać choćby od jego dotknięcia. 😉
Jest słodki, ale “nie zamula” – nie polecam przesłodzonych ciast. Ten jest delikatnie słodki i bardzo lekki 🙂
Boski tort! Na pewno spodoba się mojemu mężowi – upiekę mu na urodziny ❤
O, to mega honor dla mnie – dziękuję i 100 lat dla męża 🙂
Kurcze wydaje się nawet prosty w przygotowaniu. Muszę spróbować 🙂
Bo w prostocie tkwi siła.
Na początek sugeruję podzielić składniki biszkoptu na 2 porcje.
1 sztukę można piec 16 min, a jeśli 2 się równocześnie upiecze, to trochę dłużej – będzie widać po kolorze biszkoptu, że jest gotów 🙂
Nawet fajny przepis, a ciasto wygląda obłędnie 🙂
Starałam się – przyznaje bez bicia;)
Wygląda apetycznie! Szkoda, że nie mam możliwości zrobienia takiego cuda ;/
Brak piekarnika?
Mogę poratować przepisem na ciasto bez pieczenia, jak by co 😉
Wizualna magia (smakowa też na pewno!), no i jaki talent! ♥ Będę próbowała odtworzyć, bo – ech – łakomstwo to moja specjalność 😉
hehe, dziękuję – to jesteśmy 2 łakomczuszki 😉 Powodzenia i smacznego 🙂
1Nigdy nie robiłam, ale czas spróbować
Polecam, bo jest pyszne 😀
Ojej, może i ja temu sprostam, chociaż jestem kulinarną sierotą! 😀
Na pocztek sam biszkopt przelozony dżemem bedzie super 😀 Później, gdy kulinarna pewność siebie i umiejetnosci wzronsna mozna dodac do calosci krem. Wazne, zeby probowac 😀
Wygląda obłędnie! Mam nadzieję że mój piekarnik z godnością zmierzy się z ciastem biszkoptowym
Musi dać rade 😉
Coś pysznego. 🙂
Nieskromnie potwierdzam 😉
Kurcze, dziewczyny! Podziwiam Was za takie cuda w kuchni! Ja umiem tylko obiad ugotować i nic więcej…. Zadnych ciast!:/
Ale obiad to podstawa 🙂 Więc jest super 🙂
Jestem wyjątkowym wypiekowym beztalenciem, ale ten tort wygląda obłędnie, więc przepis zapisuję. Może ten biszkopt będzie chciał ze mną współpracować. 🙂
ehhe, 3mam kciuki 🙂
Przekażę ten przepis Mamie mojego Gajowego, Ona się nim najlepiej zaopiekuje 🙂 Z całą pewnością tego nie pożałujemy!
haha i taka postawa mi się podoba! 🙂 <3
Wooow, wygląda bosko!
Moi Goście oszaleli na jego punkcie 🙂
Prezentuje się zdecydowanie bajeczenie! 🙂
i taki zdecydowanie jest 🙂
Rzeczywiście, wygląda smakowicie i na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Same zalety 😉
Świetny przepis (y) Życzymy powodzenia w nowej odsłonie 🙂
Niezwykle mi miło 🙂
Bajecznie wygląda 🙂 !!!
Taki był zamysł – na święta też zrobi taki torcik – jest mały i nie zamula – a to dla mnie ważne 🙂
Dzień dobry,
Czy aby proporcje składników na tort są w porządku?
Piekę już 45 minut w 160 stopniach i wciąż płynne ciasto. Ładnie wyrosło ale patyczek mokry….
Witam,
tak proporcje są prawidłowe. Na jedno jajko przypada 25 g mąki pszennej i 10 g mąki ziemniaczanej. Myślę, że to kwestia Pani piekarnika, że ciasto jeszcze nie jest gotowe. Ewentualnie proszę podkręcić temperaturę do 180C. Proszę dać znać, jak zakończyło się pieczenie. Pozdrawiam smacznie