Elegnacki biszkopt z dripem

Biszkopt z dripem, kremem i owocami – to propozycja prostego, ale i bardzo eleganckiego tortu. Chciałam Wam w ten sposób podziękować za czas spędzony ze mną na starym blogu. Teraz przeniosłam się “na swoje”. Zabrałam ze sobą wszystkie przepisy i urządziłam się tu na nowo.

Mam nadzieję, że będzie nam tutaj dobrze :-).  Oczywiście liczę, że biszkopt z dripem zagości w Twoim domu, zwłaszcza, że idą święta, a taki tort zrobi na Twoich gościach wrażenie


Biszkopt z dripem – przepis:Biszkopt z polewą czekoladową

Biszkopt rzucany (forma ø 16 cm):
6 jajek,
300 g drobnego cukru,
150 g mąki pszennej (przesianej),
60g mąki ziemniaczanej (przesianej),
opcjonalnie łyżka kakao

Krem:
100 g mascarpone,
150g śmietany 30%,
1 cukier waniliowy

Obłożenie:
1 słoiczek frużeliny (przepis znajdziesz tu) lub dżemu z owocami,
ulubione świeże owoce

Drip/Polewa czekoladowa:
50 ml śmietany 30%,
50g gorzkiej połamanej czekolady

Przygotowanie:

I. Biszkopt:

Białka ubij na sztywno.
Następnie nie przerywając miksowania dodawaj do nich po łyżce cukier.
Gdy cukier już się rozpuści pojedynczo dodawaj żółtka – miksuj do uzyskania jednolitego koloru.
W 2-3 partiach dodaj mąki i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj ciasto używając szpatułki.
Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 160 St.C. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je (dnem do dołu) z wysokości ok 40 – 60 cm. Dzięki temu biszkopt Ci nie opadnie i już wiesz skąd jego nazwa.

II. Krem:

Wszystkie składniki kremu miksuj równocześnie w wysokim naczyniu (uważaj, bo chlapie) do uzyskania pożądanej konsystencji.

III. Drip:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietaną – często mieszając.

IV. Składanie tortu:

Wystudzony biszkopt pokrój na 3 blaty.
Przełóż je kremem śmietankowym i frużeliną.
Na koniec rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i bokach ciasta. Całość wyrównaj szpatułką.
Włóż na 10 minut ciasto do zamrażalnika, aby się dobrze schłodziło (dzięki temu wyjdą czekoladowe zacieki). Następnie polej je wystudzonym, ale jeszcze płynnym dripem.
Na koniec ciasto ozdób ulubionymi owocami lub słodyczami.


Biszkopt z dripem – rady:

Ja ciasto piekłam w specjalnej obręczy/rancie do biszkoptów – jest ona wysoka. Jeśli Twoja tortownica jest niska, to sugeruję podzielić składniki biszkoptu na pół i upiec oddzielnie 2 mniejsze biszkopty. Lub z papieru do pieczenia można zrobić domowy rant. Spiąć go zszywaczem i włożyć do formy i w takiej konstrukcji śmiało można upiec biszkopt (nim kupiłam rant, właśnie tak piekłam wysokie biszkopty).

Jak widzisz biszkopt z dripem to łatwa sprawa. Liczę, że przepis przypadnie Ci do gustu.

Koniecznie daj znać, jak Ci smakowało ciasto i jak je ozdobiłeś, bo tu możliwości jest wiele 🙂

Smacznego dnia życzę! 🙂

Polecam Ci też inne słodkości:

Biszkopt z pianką – blacha

Rolada biszkoptowa

Oszczędna rolada biszkoptowa

Tort dla alergika – wegański biszkopt

(Odwiedzono 8 140 razy, 1 wizyt dzisiaj)

48 Replies to “Elegnacki biszkopt z dripem”

    1. Dokładnie, połączenie biszkoptu z kremem i owocoami, to zawsze dobrze rozwiązanie.
      Bardzo mi miło, liczę, że pozostałe przepisy też przypadną do gustu 🙂

      Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Bo w prostocie tkwi siła.
      Na początek sugeruję podzielić składniki biszkoptu na 2 porcje.
      1 sztukę można piec 16 min, a jeśli 2 się równocześnie upiecze, to trochę dłużej – będzie widać po kolorze biszkoptu, że jest gotów 🙂

    1. Na pocztek sam biszkopt przelozony dżemem bedzie super 😀 Później, gdy kulinarna pewność siebie i umiejetnosci wzronsna mozna dodac do calosci krem. Wazne, zeby probowac 😀

  1. Dzień dobry,
    Czy aby proporcje składników na tort są w porządku?
    Piekę już 45 minut w 160 stopniach i wciąż płynne ciasto. Ładnie wyrosło ale patyczek mokry….

    1. Witam,
      tak proporcje są prawidłowe. Na jedno jajko przypada 25 g mąki pszennej i 10 g mąki ziemniaczanej. Myślę, że to kwestia Pani piekarnika, że ciasto jeszcze nie jest gotowe. Ewentualnie proszę podkręcić temperaturę do 180C. Proszę dać znać, jak zakończyło się pieczenie. Pozdrawiam smacznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *