Bezglutenowa zapiekanka – w roli głownej kasza jaglana i jabłka

Kasza jaglana jest moją ulubienicą. Często przygotowuję z niej ciasta lub zapiekanki. Tym razem prezentuje szybką zapiekankę na słodko:) Nie znajdziecie w tym daniu glutenu, a cukier jest w śladowych ilościach.

Osoby unikające cukru mogą go zastąpić Ksylitolem, Erytrolem lub Stevią. Innym rozwiązaniem jest wyeliminowanie cukru, wówczas podczas podawania deseru można ewentualnie  zrosić go miodem.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • garść rodzynek,
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,

    Zapiekanka jaglana
  • 6 średniej wielkości słodkich jabłek,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • łyżka cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy
  • masło do wysmarowania formy i na wierzch zapiekanki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy goryczkowatego posmaku.

W międzyczasie w garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Gdy kasza się gotuje, my obieramy jabłka i szatkujemy je.  Do owoców dodajemy cukry oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość mieszamy.

Kolejnym krokiem jest wysmarowanie naczynia żaroodpornego tłuszczem i wyłożenie do niego  kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości.

Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą.

Na wierzch zapiekanki kładziemy kleksy masła – dzięki temu kasza nie będzie sucha.

Tak przygotowane danie zapiekamy na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Zachęcam do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru. Zwłaszcza, że kasza jaglana i jabłka, to samo dobro 🙂

Zapiekanka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno:-)

 

Życzę smacznego! 🙂

(Odwiedzono 2 396 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *